Dzień Chleba w grupie „Pszczółki” – od ziarenka do bochenka
Z okazji Dnia Chleba dzieci z grupy „Pszczółki” przeżyły wyjątkowe i bardzo smakowite przedpołudnie. W ramach zajęć o zdrowym odżywianiu i znaczeniu pracy ludzkich rąk, przedszkolaki zaprosiły do siebie niezwykłych gości – Panią Dorotkę i Panią Milenkę, nasze przedszkolne kucharki, które na co dzień przygotowują pyszne posiłki dla wszystkich dzieci. Tym razem panie zgodziły się poprowadzić dla „Pszczółek” warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie wypiekaliśmy aromatyczny chlebek bananowy.
Zanim jednak rozpoczęło się prawdziwe gotowanie, dzieci wzięły udział w ciekawych zajęciach edukacyjnych. Wspólnie z wychowawczyniami i zaproszonymi gośćmi omówiły drogę chleba „od ziarenka do bochenka”. Przedszkolaki dowiedziały się, że aby na naszym stole pojawił się świeży chleb, potrzeba wielu etapów pracy – od zasiania zboża, poprzez żniwa, mielenie ziarna na mąkę, aż po wypiek w piekarni. Dzieci poznały również różne rodzaje mąki i przypomniały sobie, jak ważne są produkty zbożowe w codziennej diecie.
Po części teoretycznej przyszedł czas na to, co „Pszczółki” lubią najbardziej – działanie i zabawę! Mali kucharze z ogromnym zaangażowaniem i radością przystąpili do pracy. W dużej misie mieszały składniki, wbijały jajka, dodawały mąkę, cukier oraz rozgniatały dojrzałe banany. Z każdą chwilą w sali unosił się coraz przyjemniejszy zapach słodkiego ciasta. Choć rączki „Pszczółek” są jeszcze małe, to za to bardzo zwinne i pracowite – dzieci świetnie radziły sobie z odmierzaniem składników i mieszaniem masy.
Pod czujnym okiem Pani Dorotki i Pani Milenki ciasto trafiło do przedszkolnego piekarnika. Czekanie na efekt było dla dzieci pełne emocji. W końcu nadszedł ten długo wyczekiwany moment! Z pieca wydobył się cudowny zapach świeżego, słodkiego chlebka bananowego.
Kiedy chlebek ostygł, przyszedł czas na degustację. Dzieci z dumą kosztowały własnoręcznie przygotowany wypiek, a uśmiechy na twarzach mówiły same za siebie – chlebek był przepyszny!
Ale to nie koniec niespodzianek! Nasze „Pszczółki” postanowiły podzielić się swoim wypiekiem z innymi. Każda grupa w przedszkolu otrzymała porcję słodkiego chlebka bananowego. Wspólna degustacja sprawiła wszystkim mnóstwo radości i pozwoliła poczuć, że dzielenie się z innymi to prawdziwa przyjemność.
Na zakończenie dzieci podziękowały Pani Dorotce i Pani Milence za pomoc, zaangażowanie oraz poświęcony czas. Dzięki ich serdeczności i cierpliwości nasze przedszkolaki mogły zobaczyć, jak wiele serca i pracy kryje się w każdym bochenku chleba.
To był dzień pełen nauki, zapachów, radości i wspólnego działania. Dzień, który na długo zostanie w pamięci naszych małych „Pszczółek”.






