Jak i z czego powstaje chleb? Jakie są rodzaje zbóż? Z czego można zrobić mąkę? – na te pytania przedszkolaki z grupy „Żabki” zdobyły odpowiedzi podczas warsztatów edukacyjnych „Od ziarenka do bochenka” organizowanych w Gospodarstwie Agroturystycznym „Doboszówka”.
W pierwszej części warsztatów dzieci zostały zapoznane z dawnymi sposobami powstawania chleba oraz rodzajami zbóż, a także mąk, jakie można z nich wykonać. Przedszkolaki uważnie słuchały oraz z zaangażowaniem odpowiadały na pytania. Po zdobyciu niezbędnej wiedzy teoretycznej, przyszła pora na zajęcia praktyczne. Dzieci miały okazję uczestniczyć w młóceniu cepem, czyszczeniu ziarna za pomocą przetaków i młynka, mieleniu zboża na ręcznych żarnach, a także przygotowywaniu swojego własnego chleba.Dodatkową atrakcją było robienie masła w dawniej używanej maśniczce, które w połączeniu ze świeżo wypiekanym chlebem smakowało znakomicie!
Ponadto, przedszkolaki brały udział w wielu zabawach ruchowych integrujących grupę oraz wprowadzających miłą atmosferę, pełną dobrej zabawy i uśmiechu.Niezwykle ciekawą atrakcją była również wizyta w zagrodzie, gdzie dzieci mogły nakarmić przebywające tam alpaki, miniaturowe kozy oraz króliczki.
To był dzień pełen pozytywnych emocji oraz niezapomnianych wrażeń. Uśmiech na twarzach dzieci to doskonały dowód na to, iż wycieczkę możemy uznać za udaną!