„Smaczny, zdrowy, organiczny-
z tego wniosek jest logiczny,
że najmniej przetworzony jest produkt EKOLOGICZNY!”
W ubiegłym tygodniu przedszkolaki z grupy „Żabki” w ramach realizacji programu edukacyjnego „Skąd się biorą produkty ekologiczne?” brały udział w wielu aktywnościach, których celem było zwiększanie świadomości i wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz budowanie właściwych nawyków żywieniowych.
Wskazana tematyka okazała się niezwykle interesująca dla dzieci, które z zapałem brały udział w zabawach opierających się o poszczególne szczeble piramidy zdrowia. Przedszkolaki, na podstawie szeregu zajęć tematycznych próbowały odpowiedzieć na pytania: Skąd się biorą ekologiczne warzywa i owoce?; Jak powstaje ekologiczny chleb oraz nabiał?; Skąd pochodzą ekologiczne mięso, ryby i jajka?; Jakie znaczenie ma sport dla naszego zdrowia?
Podczas trwania programu, dzieci doskonaliły umiejętność rozpoznawania i nazywania wybranych warzyw i owoców, porównywały oraz próbowały różnego rodzaju pieczywo, lepiły z masy solnej własne wypieki, uczyły się rozpoznawać ekologiczny nabiał oraz degustowały wybrane produkty mleczne, wykonywały prace plastyczne, a także brały udział w zabawach badawczych.
Zwieńczeniem niniejszego programu było samodzielne wykonanie zdrowych kanapek oraz szaszłyków owocowych, które nie tylko wyglądały pięknie i kolorowo, ale również smakowały wyśmienicie!