Jednym z ulubionych tematów, różnorodnych działań dzieci jesienią, są „Jesienne skarby”. Jest ich wszędzie mnóstwo, a do ich zdobycia nie trzeba mieć łopaty ani pirackiego statku. Wystarczy wyjść do ogrodu, sadu lub parku i nazbierać kasztanów, żołędzi, dorodnych jabłek i soczystych gruszek. W ogródku warzywnym pełno zdrowych i smacznych warzyw – można robić zapasy na zimę! A w naszej grupie, „Zajączki ”stwierdziły, że owszem lubią chrupać surową marchewkę, i ta w zupie też jest smaczna ale mają ochotę na coś innego – na marchewkowe ciasto !!! Więc do dzieła – przecież przedszkolak wszystko potrafi! W przedszkolnej bibliotece znaleźliśmy przepis na ciasto, poprosiliśmy panią intendentkę o produkty i w piątek ( 7 października) ubrani w kuchenne fartuchy rozpoczęliśmy przygotowywanie ciasta. Wszystkie dzieci uczestniczyły w kolejnych czynnościach, a należało: zetrzeć marchewkę na tarce, ubić jajka z cukrem, dodać partiami mąkę i aromatyczne przyprawy na przemian z olejem, a na koniec wymieszać wszystko z marchewką. Wyłożone do formy ciasto zanieśliśmy do kuchni i poprosiliśmy panią kucharkę o jego upieczenia. W trakcie przygotowania ciasta dzieci poznawały poznały smaki, zapachy i konsystencję produktów. Uczyły się także zasad bezpiecznego zachowania w kuchni – praca tylko w obecności dorosłych, zakaz dotykania i używania ostrych noży, samodzielnego używania urządzeń elektrycznych, biegania po kuchni, wspinania się na meble, brania naczyń, patelni, czajnika! A potem upieczone ciasto tak nam smakowało, że zapomnieliśmy zrobić zdjęcia z degustacji. Niektórzy rodzice mieli (mam nadzieję) przyjemność spróbowania wypieków dzieci. Było pysznie, pachnąco i wesoło!